Hopp til innhold

Kutter ut navigasjonssystem – fire stasjoner legges ned

Fra 1. januar 2016 er det over og ut for navigasjonssystemet Loran-C. Det betyr at de fire norske Loran-C-stasjonene på Værlandet i Sogn og Fjordane, Jan Mayen, Bø i Vesterålen og Berlevåg stanser fra denne datoen.

Loran C-stasjon på Jan Mayen

Loran-C-stasjonen på Jan Mayen.

Foto: Torbjørn Kjosvold / NTB scanpix

Loran-C er et navigasjonssystem som dekker havområdene mellom Norge og Svalbard i nord, Jan Mayen og Atlanterhavet i vest og Frankrike i sør.

Bakgrunnen for nedleggelsen er i hovedsak at systemet har svært få brukere og er teknisk utdatert.

I Norge kom Loran-C i drift i 1957. Fra 1. januar 1995 ble Loran-C-stasjonene i Bø i Vesterålen og på Jan Mayen, som den amerikanske kystvakten etablerte i norske farvann, overført til Norge. Og det var mye hemmelighold rundt dette systemet, noe som førte til politisk strid.

– GPS har sine begrensninger

De ansatte har de siste årene kjempet for å beholde systemet.

– Loran-C er et rimelig og sikkert navigasjonssystem, som er viktigere enn det man tror, sa Stig Olaisen, tekniker og NTL-tillitsvalgt ved Loran-C i Bø i Vesterålen i et intervju med Fri Fagbevegelse i desember i fjor.

Lenge var Loran-C systemet skipsfarten i dette området måtte stole på. Etter hvert har navigasjonssystemet GPS blitt mer utbredt.

– GPS er opplagt et godt system, men også det har sine begrensninger, sa tillitsvalgte Olaisen.

Generasjonsskifte i navigasjonssystemer

Men myndighetene mener det er riktig å avvikle Loran-C-systemet.

Satellittbaserte navigasjonssystemer, spesielt GPS, har blitt de mest sentrale hjelpemidlene for navigasjon.

Norge er en av deltakerne i etableringen av det nye europeiske satellittnavigasjonssystemet Galileo. Innen utgangen av 2015 skal det skytes opp til sammen 12 satellitter og innen 2020 skal systemet ha 30 satellitter og være fullt operativt.